divendres, 2 de maig del 2014

Antígona i el teatre contemporàni: Bertrold Brecht i Jean Anouilh

L'obra d'espriu "Antígona" ha estat relacionada amb dues antígones de dos autors contemporanis a Espriu. Brecht i Anouilh escriuen dues antígones amb les seves "peculiaritats". Feu una ressenya de la vida d'aquests dos personatges i de les peculiaritats de les seves antígones.
A continuació hi han els dos autors amb les seves obres:

Bertolt Brecht:

Eugen Berthold Friedrich Brecht, però era més conegut com a Bertolt Brecht, va nèixer el 1898 a Augsburg i va morir el 1956 a Berlín.
Va ser un dels dramaturgs i poetes alemanys més influents del s. XX. 
Va obtenir premis diverses vegades tant per l'Alemanya de l'Est com per la de l'Oest, però també internacionalment.
Va començar a estudiar medicina a Munic, però va haver d'interrompre els seus estudis, perquè el van cridar a files com a soldat sanitari en un hospital militar durant la I Guerra Mundial, allà va conèixer a Paula banholzer, la qual va donar llum al seu fill Frank el 1919. Va fer de soldat alemany, però Fran cauria a Rússia el 1943 durant la II Guerra Mundial.

Bertold Brecht, des del 1926 va tenir freqüents contactes amb artistes socialistes, els quals van influir molt en la seva ideologia. Les seves primeres obres ja van tenir alguna característica de la seva interpretació de Hegel, les obres del qual va conèixer des de la seva primera joventut, així com dels seus estudis de les obres de Karl Marx.



-"Antígona" de  Brecht:  
Es va estrenar a Zuric el 1948, cosa que fa que sigui posterior a l'estrena de l'obra d'Espriu. 
L'Antígona de Brecht  situa l'acció en el Berlín de 1945 (finals de la Segona Guerra Mundial). Té certa relació amb la d'Espriu ja que les dues estan ambientades amb una situació de dictadura política que vivien en el moment d'escriure-la. Ells també van donar un toc de modernitat a l'obra a diferència del text incial. Per la resta de coses, les dues són semblants, com per exemple la concepció pessimista del món. 


Jean Anouilh:

Va nèixer el 1910 a Bordeus (Gironde) i va morir el 1987 a Lausana (Suïssa).
Va ser un escriptor francès, autor de nombroses obres de teatre, la més cèlebre de les quals és Antígona, relectura moderna de l'obra homònima de Sòfocles. Va estudiar dret i va treballar en una agència de publicitat. La seva vida teatral va començar als 18 anys.
Va organitzar el seu treball en sèries temàtiques, alternant Peces roses i Peces negres. Les primeres són comèdies que es caracteritzen per la fantasia com Le bal des voleurs (1938), mentre que les segones mostren l'enfrontament entre els herois i la gent que l'envolta, sovint recolzades pels mites clàssics com Eurydice (1941), Antígona(1944) o Medea (1946).
Després de la guerra escriu peces metrateatrals (el teatre dins el teatre) com La Répétition ou l'Amour puni (1947),Colombe (1951), i Peces satiriques com Pauvre Bitos ou le Dîner de têtes (1956).
Va adaptar diverses obres d'autors estrangers, en particular de Shakespeare. També va dirigir algunes de les seves obres (per exemple, Dove 1974). També va treballar en guions cinematogràfics i televisius.





-"Antígona" de Anouilh:
Va escriure l'obre el 1942 com un acte de resistència a l'ocupació alemanya que va patir França durant la Segona Guerra Mundial. Ho va fer pel caràcter heroic i just d'Antigona i per la seva essència de la tragèdia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada