divendres, 20 de desembre del 2013

Notes sobre el post-simbolisme

J. Carner, com altres autors de la seva generació, evoluciona cap a una estètica post-simbolista . Però... em de saber algunes coses.

Què és el simbolisme?

El simbolisme és un moviment artístic del darrer terç del XIX d'origen francès i belga, en la poesia i altres arts, que presenta imatges oposades a la realitat visible o científica per a demostrar que existeix una realitat amagada que, si no és possible de conèixer, és almenys possible d'intuir. També és un moviment artístic plàstic amb connotacions literàries, que va ser influït tant pels artistes idealistes del principi del s.XIX com pels prerafaelistes.

En què es diferencia del post-simbolisme? 


El Post-simbolisme és un corrent poètic que es va crear a Catalunya entre els anys 20 i 30. Va heretar la tradició simbolista portada fins als extrems de la complexitat de la poesia pura que es veu influïda pels esdeveniments polítics del país. La màxima virtut de l'art poètic era el lirisme.

Qui és Baudelaire?


Baudelaire és diu Charles Pierre Baudelaire, va nèixer el 1821 i va morir el 1867, va ser un poetacrític d'arttraductor francès. Va ser un dels poetes més influents del segle XIX, i se'l va anomenar "el poeta maleït" degut a la seva vida de bohèmia i als seus excessos. Va tenir influències molt importants de Théophile Gautier i Joseph de Maistre.
Els moviments que va tenir són: romanticisme, parnasianisme i simbolisme.
 Baudelaire crop.jpg


Com és que una obra publicada el 1857 influencia un autor dels anys 30 del segle XX?

Compromès per la seva participació a la revolució de 1848, la publicació de "Les flors del mal" el 1857, va acabar de desencadenar la violenta polèmica que es va originar al voltant de la seva persona. Els poemes del llibre van ser considerats «ofenses a la moral pública i els bons costums» i el seu autor va ser processat. 
Va influenciar un autor dels anys 30 del segle XX per ser la marca del començament del Simbolisme.

Qui és Mallarmé?


Mallarmé és diu Stéphane Mallarmé, va ser un poeta francès, nascut a París el 18 de març de 1842 i mort a Valvins (municipi de Vulaines-sur-Seine, departament de Sena i Marne, França) el 9 de setembre de 1898.


Autor d'una obra poètica ambiciosa i (sovint voluntàriament) obscura, Mallarmé va ser l'iniciador d'una renovació de la poesia amb una influència que encara es pot percebre en l'actualitat. A finals del segle XIX, l'autor feia entrar la poesia a la modernitat. Representa la culminació i al mateix temps la superació del simbolisme frànces.
Va ser l'antecedent de les vanguardies que marquen els primers anys de segle.
Netsurf17 - Stéphane Mallarmé.JPG
I qui és Rimbaud?
Rimbaud és diu Jean Nicolas Arthur Rimbaud, va nèixer el 1854, va ser un dels més grans poetes francesos, adscrit unes vegades al moviment simbolista, al costat de Mallarmé, i uns altres al decadentista, al costat de Verlaine. Va escriure els seus primers versos quan tot just comptava amb quinze anys i va deixar per sempre la literatura a la prematura edat de vint. Per a ell, el poeta devia fer-se «vident» per mitjà d'un «llarg, immens i racional trastorn de tots els sentits».
El 1891, afectat de forts dolors a la cama dreta, va tornar a França, on li va ser amputada i va morir poc després en un hospital de Marsella. 
 
 
  Rimbaud.PNG
 
 
 
Que té a veure la poesia de Millarmé amb la de Marius Torres i la de Rimbaud?
 
Marius Torres i Perenya va nèixer el 1910 i va morir el 1942, va ser un poeta català i es centrava en el simbolisme.
 
És a dir, que la relació entre els tres és que encara que hi hagi diferència en l'any en que van escriure, tots tres es centren en l'àmbit del simbolisme. I com podem veure Millarmé i Rimbaud són francesos. 

 
L'home de la foto és Mallarmé:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada