divendres, 1 de novembre del 2013

Parelles d'enamorats de la literatura

Quantes parelles d'enamorats hi ha a l'historia de la literatura? Avui us diré a tres parelles d'enamorats literaris, algunes llegides a classe, de català o de llatí però sobretot és de literatura.


TIRANT LO BLANC I CARMESINA  

Tirant s'enamora de Carmesina, la filla de l'Emperador de l'Imperi Grec. És un amor a primera vista, encara que fan diversos jocs amorosos sense arribar al "acte" gràcies a la criada de Carmesina, ja que Carmesina no vol fer-ho fins que arribin al matrimoni. El matrimoni arriba gràcies a les proeses de Tirant, amb l'autorització del pare de Carmesina, al final Tirant mor d'una malaltia, i Carmesina també mort a causa de la tristesa que li provoca la mort del seu estimat Tirant.


CUPIDO & PSIQUE

En una ciutat de Grècia, vivien tres princeses, la bellesa de la tercera era extrema i per ressaltar-ho els pares la van anomenar Psique. Va ser tanta la seva bellesa que els habitants del poble la van arribar a comparar amb Venus, sense pensar en les conseqüències que li podien causar a la bella princesa. 
La deessa Venus enfurismada va encarregar-li al seu fill, Cupido, que fes que Psique s'enamorés de l'home més monstruós de tots. Passava el temps i Psique no es casava, els pares preocupats varen anar a l'Oracle i aquest va dir que la portessin al lloc més alt de les muntanyes, un cop allà una forta ventada la va dur a un prat, i allà es va adormir. Quan es va despertar, va trobar un palau on va passar la nit, i sense adonar-se'n algú és va estirar amb ella i la va fer seva, sense mostrar la seva identitat a l'alba. 

Varen passar els dies amb els matins solitaris i les nits de plaer per a Psique, un dia ella va demanar a aquell home estrany si podia veure a les seves germanes, aquest ho va acceptar i, com cada matí, tornà a marxar sense mostrar la seva identitat. Amb el temps Psique va quedar embarassada i va tornar a demanar al seu home la visita de les seves estimades germanes, tot i que aquest renegava ho va acceptar. Cada vegada que les germanes preguntaven a Psique pel seu marit, aquesta deia que estava de viatge, fins que va acabar confessant a les seves germanes que coneixia molt poc, per no dir gens, al seu marit. Les germanes, horroritzades, van dir a Psique que havia de matar al seu estimat, i aquesta molt ingènua ho va intentar; va agafar un ganivet, amb la intenció de tallar-li el coll, i una làmpada que en acostar-la al rostre va adonar-se'n de que aquell home que era el seu marit, era Cupido. De sobte una gota d'oli del llum cau sobre l'espatlla despertant-lo.
Cupido va marxar dels braços de la preciosa Psique tot dient: "Plora, sí. La meva mare Venus, em va ordenar que et fes morir d'amor per el més miserable dels homes, i aquí em veus. No vaig poder resistir-me a la teva bellesa i t'he estimat... que et vaig estimar, tu ho saps! Ara el càstig per la teva traïció serà perdre'm", i Cupido allunyant-se, va marxar. Psique desconsolada va dedicar-se a voltar per el món intentant recuperar, inútilment, el favor dels déus. Però la fúria de Venus la seguia, fins que un dia la va trobar i va menysprear l'embaràs de la jove i la va tancar amb les seves criades; Soledat i Tristesa.                      


CALISTO I MELIBEA
L'obra anomenada La Celestina, comença quan Calisto veu casualment a Melibea a l'hort de casa, on ha entrat a buscar un falcó seu, demanant-li el seu amor. Aquesta ho rebutja, però ja és tard, ha caigut violentament enamorat de Melibea.Per consell del seu criat Sempronio, Calisto recorre a una vella prostituta i ara alcahueta professional anomenada Celestina qui, fent-se passar per venedora d'articles diversos, pot entrar a les cases i d'aquesta manera pot actuar de casamentera o concertar cites d'amants; Celestina també regenta un prostíbul amb dues pupil·les, Areúsa i Elicia.L'altre criat de Calisto, Pármeno, la mare va ser mestra de Celestina, intenta dissuadir, però acaba menyspreat pel seu senyor, a qui només li importa satisfer els seus desitjos, i s'uneix a Sempronio i Celestina per explotar la passió de Calisto i repartir-se els regals i recompenses que produeixi.Mitjançant les seves habilitats dialèctiques i la promesa d'aconseguir el favor d'alguna de les seves pupil · les, Celestina s'atreu la voluntat de Pármeno, i mitjançant la màgia d'un conjur a Plutó, unit a les seves habilitats dialèctiques, aconsegueix així mateix que Melibea s'enamori de Calisto. Com a premi Celestina rep una cadena d'or, que serà objecte de discòrdia, ja que la cobdícia la porta a negar-se a compartir-la amb els criats de Calisto, aquests acaben assassinant, per la qual cosa es van presos i són ajusticiats.Les prostitutes Elicia i Areúsa, que han perdut a Celestina i als seus amants, tramen que el fanfarró Centurio assassini a Calisto, però aquest en realitat només armarà un xivarri. Mentre, Calisto i Melibea gaudeixen del seu amor, però en sentir l'agitació al carrer i creient que els seus criats estan en perill, Calisto salta el mur de la casa de la seva estimada, cau i es mata. Desesperada Melibea, se suïcida i l'obra acaba amb el plor de Pleberio, pare de Melibea, qui lamenta la mort de la seva filla.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada