divendres, 22 de novembre del 2013

Noucentisme.

El Noucentisme és un moviment cultural, d’abast polític, que s’inicia a Catalunya aproximadament el 1906 amb la creació de Solidaritat Catalana i acaba el 1923 amb el cop d’Estat de Primo de Rivera
El nom de Noucentisme va aparèixer per primera vegada en les gloses d’Eugeni d’Ors. Ell n’és el creador i el principal ideòleg.
El Noucentisme fa un ús molt concret dels gèneres literaris. Potser els més utilitzats són la poesia, l’assaig i l’oratòria. La poesia, centrada en les figures de Josep Carner i Jaume Bofill i Mates (Guerau de Liost), és l’espai des d’on es procedeix a la creació d’imatges.  

* Eugeni d'Ors era un dels autors del Noucentisme, una de les seves obres més importants és La Ben Plantada Gualba, la de mil veus (1911), perquè va aplegar algunes de les "gloses" en volums. Era símbol idealitzat de la dona noucentista.  
La ben plantada. Gualba, la de mil veus. Eugeni d'Ors. Edicions 62 i La Caixa. Nº34.Noucentisme (Libros de Lance (posteriores a 1936) - Literatura - Otros) 



* En el tema de les cases en principi eren cases unifamiliars amb jardí, es van anar transformant a poc a poc en edificis de pisos, a mesura que aquesta zona va anant adquirint un protagonisme comercial que va atreure a la burgesia catalana.
El primer Hotel Colón va tenir un digne successor quan el 1918 es va reinaugurar una vegada reformat i ampliat el vell establiment. En el seu lloc es va aixecar un nou hotel de set plantes d'alçada i 200 habitacions, totes amb bany. Les obres havien començat el 1916 per iniciativa del propietari Ramon Pou i Riu, que va encarregar el projecte a l'arquitecte Enric Sagnier (1858-1931). La remodelació es va dividir en dues fases amb l'objectiu de mantenir l'activitat de l'hotel. La primera fase afectava només a la meitat de l'edifici i la segona va permetre acabar l'obra.
 Modernisme:
 
Noucentisme:
 


* L’escriptor i polític Gabriel Alomar i Vilallonga. El 1904 pronuncià una conferència a l’Ateneu Barcelonès, publicada el 1905 per la Tipografia L’Avenç. El títol d’aquesta conferència era Futurisme, amb el qual Gabriel Alomar expressava un concepte de modernisme que seguí treballant en molts dels seus escrits.
És en el context social i cultural d’aquests anys que es produeix l’aparició d’una revista de molt curta durada que és un reflex de la influència que tingué la figura de Gabriel Alomar en l’entorn catalanista.

Coberta futurisme 

* Aquesta és una de les bicicletes d'aquell temps del Noucentisme, molt poques persones eren privilegiades en tenir bicicletes perquè eren una novetat en aquell temps, i el seu preu era bastant elevat.

 

*Barcelona és un dels exemples on el Noucentisme va ampliar la ciutat del Modernisme al Noucentisme.
El Noucentisme, la seva ideologia és la imposició de la raó, la precisió, la serenitat, l'ordre i la claredat, per això es veu tan cimètric molts carrers, com "illes" de edificis on al mig hi havia un interior com un jardí on la gent podia passejar però ara en queden molt pocs, perquè ho han aprofitat per fer botigues o restaurants.
 


* La imatge següent és d'un quadre que a l'actualitat està pintat a la portada del llibre de Josep Carner (el qual estem treballant en aquests moments a Literatura Catalana).
Aquest quadre ens pot deixar interpretar que buscaven la bellesa i la perfecció formal, amb el gust per paraules arcaiques, referències clàssiques i ritmes harmònics. Les pretensions estètiques i ideològiques dels autors de la generació del 14 eren molt similars.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada